Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boj s řasou

 

 

Zanedbal jsem po dobu několika týdnů péči o má dvě akvária a výsledkem byl poměrně velký růst zelené vláknité řasy a také ruduchy. Tak jako mnoho dalších jsem hledal pomoc na FB v akvaristických skupinách, ale vždy jsem dostal odpověď, že mám hledat a následně odstranit příčinu přemnožení řas. To je sice rada za milion, ale k ničemu. Dalším hledáním na internetu jsem tedy nasbíral vědomosti a dal se do boje.

Bohužel nemám fotografie akvária v době, kdy bylo nejvíce zasažené řasami, ale takhle vypadalo akvárium před tím, než se začaly řasy nekontrolovaně rozrůstat.

akva1.png

V tomto akváriu o objemu 54 litrů používám CO2. Dno je směsí černého jemného štěrku, substrátu Profi Soil od Rataje, který mimochodem nedoporučuji a substrátu INVITAL Japanese Soil, se kterým mám naopak dobré skušenosti. Filtraci obstarává filtr JK Animals JF-600. Světlo je také od JK Animals.

 

V boji s řasou jsem postupoval následně:

1. odkalil jsem několikrát při výměně vody řádně dno.

2. začal častěji měnit vodu. Vždy v úterý, ve čtvrtek a v neděli jsem vyměnil 30% vody. Vodu používám přímo z vodovodního řádu bez úprav.

3. začal jsem používat bezfosfátová hnojiva od Profiplants.

4. rozšířil jsem osádku akvária o 10 japonských krevetek a dvě neritiny.

 

Tato opatření sice vedla k omezení řas, které částečně ustoupily, přetaly se rozrůstat, ale ne dost, abych byl spokojen. Přítomností řas velice trpěla kobercová rostlinky Monte Carlo v popředí nádrže, která do té doby rostla opravdu velice dobře.

 

Chemický útok.

Rozhod l jsem  se aplikovat Seachem Flourish Excel. Odhaduji, že v akváriu je cca 50l vody a při likvidaci řas pomocí Excelu je doporučeno dávkovat 15ml na 40 litrů vody. Postupoval jsem následovně:

1. vyměnil jsem 1/2 vody

2. přidal asi 17ml přípravku. Pomocí stříkačky, hadičky a při vypnuté filtraci jsem vypustil Excel přímo na místa s největším množstvím řasy. Počkal jsem pár minut a opět zapnul filtraci.

3. po 48 opět výměna 1/2 vody a opět cca 17ml Excelu

Zde fotkách stejná místa před aplikací Excelu a těsně pře třetí dávkou. Ruducha mění barvu na fialovo-čevenou.

img_0626.jpgimg_0640.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

img_0625.jpgimg_0642.jpg

 

 

 

4. po dalších 48 hodinách opět výměna 1/2 vody a opět cca 17ml Excelu